Odborné učilište, praktická škola Prievidza | Aktivity školy


ZA ZDRAVÍM V ZDRAVEJ ŠKOLE

Už od roku 1998 realizujeme projekt "Škola podporujúca zdravie". Jeho cieľom je sprostredkovať žiakom a dospelým informácie o spôsoboch, ako si upevniť a udržať zdravie, ako si zvyšovať kvalitu života. K dosiahnutiu tohto cieľa organizujeme množstvo aktivít a podujatí.

Jedným z takýchto bol dňa 25. februára 2016 Deň s kapustou, kde sme zamerali pozornosť žiakov na podporu zdravia v zimnom období. Prostredníctvom informačno-komunikačných technológií žiaci vyhľadávali informácie o prospešnosti vitamínov v zimnom období a zamerali sa na prípravu a využitie kapusty v stravovaní.

Deň začal odbornou prednáškou lektoriek RÚVZ v Bojniciach na tému Chrípkové ochorenie, liečba a prevencia. Po prednáške žiaci odboru obchodná prevádzka pod vedením pedagógov v priestoroch školy prípravou jednoduchých zeleninových šalátov si upevňovali zručnosti k záverečným skúškam. Pre žiakov školy pripravili cestovinový šalát s kapustou, šalát z červenej kapusty, kapustovo-mrkvový šalát a fazuľovo-kapustový šalát. Mali možnosť ochutnať i čerstvú zeleninu s dresingom z kyslej smotany a placky z kyslej kapusty.

Žiakom najviac chutil cestovinový šalát s kyslou kapustou, ktorý pripravila M. Kupcová, žiačka tretieho ročníka.

Na prípravu šalátu použila: uvarené cestoviny, kyslú kapustu, vajcia uvarené na tvrdo, sterilizovanú kukuricu, šunku,cibuľu. Suroviny zmiešala, ochutila soľou a korením. Na záver pridala majonézu a pochúťkovú smotanu.

Zodpovedný ped.: Ing. Kollárová